Miód akacjowy
Zakres cen: od 24,00 zł do 55,00 zł
Charakteryzuje się wyjątkowo łagodnym i słodkim smakiem, który szczególnie uwielbiają najmłodsi. Nasz miód akacjowy ma delikatny żółty kolor i lejącą konsystencję. Przekonaj się, czy i Ty go pokochasz!
Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 300 zł.
Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej, zwanej przez pszczelarzy białą akacją lub białą lipą. Nektarowi z jej kwiatów miód akacjowy zawdzięcza swój jasny kolor oraz delikatny, neutralny smak, z lekko wyczuwalnym aromatem akacji. Jest uznawany za jeden z najsłodszych miodów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy bardzo powoli krystalizuje. Jest to zatem świetny wybór dla tych, którzy preferują miody płynne.
Właściwości miodu akacjowego
Miód akacjowy działa:
- wzmacniająco,
- uspokajająco,
- regenerująco na błonę śluzową żołądka,
- przeciwskurczowo,
- moczopędnie,
- przeciwzapalnie,
- łagodnie przeciwbakteryjnie (m.in. na paciorkowce, gronkowce i laseczki zgorzeli gazowej).
W połączeniu ze zbilansowaną dietą spożywany regularnie miód akacjowy zapobiega niedoborom witamin oraz wzmacnia odporność.
Zastosowanie miodu akacjowego
Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów miód akacjowy jest pomocny w stanach przewlekłego zmęczenia. Sprawdza się jako „zastrzyk energii” dla osób intensywnie uprawiających sport oraz ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Największą część zawartych w miodzie akacjowym cukrów stanowi fruktoza, dzięki czemu miód ten może być spożywany przy łagodnym typie cukrzycy (niezależnym od insuliny). Spośród wszystkich miodów wyróżnia się pozytywnym wpływem na układ pokarmowy. Warto po niego sięgać przy problemach z trawieniem, zapaleniu żołądka, jelit czy nadkwasocie, a także wspomagająco przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Chociaż miód akacjowy charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną i przeciwbakteryjną, warto spożywać go przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, ponieważ działa regenerująco, przez co łagodzi ból gardła oraz kaszel. Jego działanie przeciwbakteryjne znajduje za to zastosowanie przy schorzeniach skóry i leczeniu ran.
Jak stosować miód akacjowy
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu akacjowego, nie poddawaj go działaniom temperatury wyższej niż 40C (podobnie jak żadnego innego miodu). Zapobiega to niszczeniu zawartych w nim enzymów. Miód akacjowy najlepiej spożywać na surowo. Możesz posmarować nim pieczywo, dodać go do musli lub po prostu jeść łyżeczką. Ze względu na płynną konsystencję i wyjątkową słodycz znakomicie sprawdza się jako dodatek do napojów, sosów do sałatek, dań na słodko czy do ciast. Jego neutralny smak nie dominuje potrawy. Na jego bazie możesz również przygotować naturalne syropy i nalewki.
Wartości odżywcze
Podstawą miodu akacjowego są węglowodany, wśród których największą część stanowi fruktoza. Miód akacjowy jest bogaty w pierwiastki, takie jak potas, sód, wapń i magnez, a w mniejszej ilości również żelazo, cynk, mangan oraz miedź. Zawiera także duże ilości olejków eterycznych, śluzów oraz flawonoidów.
Miód ulega krystalizacji. Jest to proces związany z zawartością naturalnych cukrów w tym produkcie. Nie ma wpływu na smak oraz właściwości miodu. Kolor i konsystencja zamówionego miodu mogą być inne w porównaniu z produktem ze zdjęcia.
Przeciwskazania! Miodu nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły 1 roku życia. Ostrożność powinny zachować również osoby z predyspozycjami do alergii.
Waga | Brak danych |
---|---|
Waga | 470g, 1,2 kg |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.