Niesamowite smaki miodów – miody z dodatkami
Wprowadziliśmy do naszej oferty miody z dodatkami, miody smakowe. Dlaczego? Bo uwielbiamy eksperymentować ze smakami, a połączenie prostych zdrowych składników jest PYSZNE I ZDROWE! Jest to super alternatywa dla dżemów.
Jak je stosować?
Do wszystkiego. Często to Wy nas zaskakujecie pomysłowością wykorzystania miodów smakowych. U nas najczęściej trafiają na naleśniki, gofry. Ale również do płatków śniadaniowych, czy po prostu na kanapki. Miód z Eko kakao i orzechami laskowymi jest prawdziwą bombą energetyczną. Można zaczynać dzień od kanapki z naturalną czekoladą z orzechami. PYCHA!
Wasze pozytywne komentarze często mówią same za siebie: jesteście pozytywnie zaskoczeni smakami czarnej porzeczki, czy wiśni, mimo że same owoce jecie rzadko lub wcale. Połączenie słodyczy miodu z kwasowością wiśni, czy czarnej porzeczki sprawia, że ją wprost uwielbiacie.
Ile dodajemy owoców liofilizowanych?
6%, wydaje się mało? Czy wiecie, że…. Aby wytworzyć 1kg owoców liofilizowanych potrzebne są od 4 kg do ok 12 kg świeżych owoców. Na przykład malina po liofilizacji jest bardzo lekka, dlatego aby wytworzyć 1kg owoców liofilizowanych potrzeba aż 10kg świeżych owoców. Dlatego czuć tą moc, intensywność owoców w każdym naszym słoiku.
A czym w ogóle jest liofilizacja?
Jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie, przy temperaturze ok – 50°C. Następnie w warunkach kontrolowanych, następuje szybkie wymrażanie wody. Tzw. sublimacja powstałych kryształków lodu. Czyli lód przechodzi bezpośrednio w parę. Ostatni etap to dosuszanie w temperaturze ok 40°C. Dzięki czemu produkt ma bardzo niską wilgotność 1-2%.
Jakie są zalety owoców liofilizowanych?
- produkty liofilizowane zachowują barwę, aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
- są naturalnie zakonserwowane, nie mają wody, w której mogłyby rozmnażać się mikroorganizmy.
Co mogę spodziewać się po miodach smakowych?
- miody smakowe mają drobne zmielone pestki,
- miody smakowe też się krystalizują, mogą być bardziej miękkie lub twarde, w zależności, kiedy były rozlewane w słoiki,
- przez naturalną krystalizację miodu, kolor staje się bledszy. Miody świeżo rozlane mogą mieć bardziej intensywną barwę, niż te rozlane wcześniej. Ale smakują tak samo!
Jestem ciekawa, który smak wybierzesz?