Plaster miodu – co warto wiedzieć?
Kiedy byłam małą dziewczynką, mój ojciec przynosił wielki plaster z miodem. Kładł na wielkim talerzu i widzieliśmy jak miód kapie z komórek wosku. Była to wielka biesiada dla nas. Urywaliśmy kawałki plastra z miodem i upychaliśmy do buzi. Długo żuliśmy, aż cały miód z komórek wypłynął. Kiedy smak słodyczy już się kończył, wosk wypluwaliśmy lub jak co niektórzy zjadali. I małe rączki sięgały po kolejne kawałki. Było trzeba się spieszyć, bo dużo łakomczuszków siedziało wokół stołu.
Tą historię mam przed oczami, jakby zdarzyła się to wczoraj. Dlatego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć miodu z plastrem.
Jak go tworzymy?
W ulu kładziemy drewnianą beleczkę, na której pszczoły tworzą dziki plaster. Nie ma w nim dodatku węzy pszczelej. Od samego początku do końca pszczoły same wytwarzają i budują plaster. Kiedy plaster jest gotowy, a w nim pyszny miód. Zabieramy dzikie plastry, ucinamy i wkładamy do słoików.
Każdy słoik jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Zawiera miód akacjowy, drobinki pyłku lub pierzgi. Co wzbogaca walory miodu.
Co nam daje jedzenie plastra miodu?
Jedzenie plastra miodu daje następujące korzyści dla organizmu:
- aktywizuję wydzielanie śliny i wspomaga poprawę przemiany materii,
- wspomaga leczenie paradontozy oraz zapalenie jamy ustnej,
- wosk oczyszcza zęby z nalotu,
- wzmacnia dziąsła,
- idealnie zastępuje gumy do żucia,
- stymuluje odporność,
- pomaga przy astmie, niedrożności nosa i zatok, alergii.
Jak jeść plaster miodu?
Wybierz łyżeczką plaster z miodem, powoli, długo żuj w ustach. Delektuj się miodem. Im dłużej żujesz, tym lepiej dla twojej jamy ustnej. Następnie wypluj wosk. Jeśli przez przypadek zjesz wosk, nic się nie stanie. Wosk jest niestrawny.