Miód Gryczany
50,00 zł
Netto
Jedni go uwielbiają, inni unikają. Jest uznawany za jeden z najbardziej wartościowych
miodów. Charakterystyczny w smaku, wyrazisty i ostry, o ciemnokarmelowej barwie.
Przekonaj się, jak smakuje!
Miód gryczany otrzymywany jest z nektaru gryki zwyczajnej zbieranego od lipca do sierpnia.
Jest najciemniejszym polskim miodem nektarowym. Charakteryzuje się specyficznym, lekko
piekącym, korzennym smakiem, wyróżniającym się na tle innych miodów, oraz intensywnym
zapachem kwiatów gryki.
Właściwości miodu gryczanego
- Miód gryczany działa antybiotycznie (m.in. na gronkowca złocistego czy bakterie
Escherichia coli), regenerująco i przeciwkaszlowo.
- Poprawia elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych. Zapobiega ich
pękaniu, a co za tym idzie – powstawaniu wybroczyn i wylewom.
- Wykazuje ochronny wpływ na wątrobę. Zmniejsza szkodliwość używek, takich jak
kawa, alkohol i nikotyna.
- Łagodzi objawy trądziku.
- Poprawia ogólną kondycję włosów, odbudowuje zniszczone końcówki i oczyszcza
skórę głowy.
Regularnie spożywany jako dodatek do zbilansowanej diety zapobiega niedoborom witamin i
żelaza, zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Zastosowanie miodu gryczanego
Warto sięgać po miód gryczany przy chorobach serca i układu krążenia, takich jak miażdżyca,
choroba wieńcowa czy nadciśnienie tętnicze. Można wspomagać się nim przy leczeniu
niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Miód gryczany podaje się również
chorym po zabiegach operacyjnych przebiegających z dużą utratą krwi. Ze względu na
działanie antybiotyczne warto go spożywać przy infekcjach przebiegających z gorączką.
Miód gryczany polecany jest rekonwalescentom i osobom starszym, gdyż działa regenerująco
i wspomaga odbudowę komórek kostnych (przy osteoporozie czy złamaniach kości).
Spożywanie miodu gryczanego przynosi również korzystne efekty przy zaburzeniach wzroku i
słuchu, problemach z pamięcią i koncentracją oraz schorzeniach na tle nerwowym.
Jak stosować miód gryczany
Najlepszym sposobem na zastosowanie miodu gryczanego jest spożywanie go na surowo.
Możesz jeść miód łyżeczką, posmarować nim kromkę chleba z masłem lub dodać do musli.
To wyśmienity dodatek zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Charakterystyczny, lekko
korzenny smak miodu gryczanego świetnie komponuje się z pieczonym mięsem. To również
nieodzowny element pierników. Możesz go wykorzystać także do przygotowania pitnego
miodu – spośród wszystkich miodów nadaje się do tego najlepiej!
Dobrym pomysłem jest również posłodzenie miodem gryczanym herbaty. Warto przy tym
pamiętać, że zawarte w nim enzymy są niszczone w temperaturze powyżej 40C, dlatego
napój powinien być przestudzony.
Ze względu na regenerujące i odżywcze właściwości miodu gryczanego możesz go również
wykorzystać do przygotowania domowych peelingów oraz maseczek do twarzy i włosów.
Wartości odżywcze
Chociaż miody są podobne pod względem podstawowego składu i zawartości związków
odżywczych, miód gryczany wyróżnia się na ich tle wyższą zawartością makro- i
mikroelementów, witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest bogaty zwłaszcza w żelazo,
mangan i magnez, ale również w potas, sód, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel czy
kobalt. Miód gryczany zawiera również enzymy, związki fenolowe oraz związki lotne
odpowiedzialne za jego specyficzny zapach. Charakteryzuje się dużą zawartością choliny,
kluczowej dla prawidłowej pracy nerek, oraz rutyny, która poprawia przyswajalność
witaminy C i przyspiesza gojenie ran.
Podstawą składu miodu gryczanego są jednak cukry proste, wśród których przeważa
fruktoza.
27 Przedmioty
Zobacz także