Miód Leśny
50,00 zł
Netto
Nasz miód leśny łączy dobrodziejstwo miodu nektarowego ze zwiększoną aktywnością
antybiotyczną, którą zapewnia dodatek spadzi liściastej. Wyrazisty w smaku, o ciepłym,
bursztynowym kolorze i lekko żywicznym aromacie.
Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy. Nektar zbierany jest przez pszczoły z kwiatów
rosnących w lasach i na otaczających je łąkach. Spadź pochodzi z drzew liściastych. Jest to
więc miód niezwykle różnorodny.
Właściwości miodu leśnego
Miód leśny działa:
- antyseptycznie,
- przeciwzapalnie,
- wykrztuśnie,
- moczopędnie,
- uspokajająco,
- antyoksydacyjnie.
Dodatkowo miód leśny charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną, wspomaga
system odpornościowy człowieka oraz działa ochronnie na wątrobę, zmniejszając szkodliwe
działanie używek, takich jak alkohol, nikotyna czy kawa. Regularne spożywanie miodu
leśnego podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu.
Zastosowanie miodu leśnego
Miód leśny polecany jest przy schorzeniach dróg oddechowych, układu krążenia, układu
nerwowego oraz przy chorobach skóry. Ze względu na obecność oligosacharydów, które
stanowią naturalny prebiotyk, wspomaga pracę jelit. Warto więc spożywać miód leśny także
przy problemach ze strony układu pokarmowego i zaburzeniach trawienia.
Miody z dodatkiem spadzi liściastej, z uwagi na wysoką zawartość wapnia, są polecane
osobom z problemami w obrębie układu kostnego. Po ten rodzaj miodu warto również
sięgać w stanach wyczerpania fizycznego, aby wzmocnić organizm.
Jak stosować miód leśny
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu leśnego, nie poddawaj go
działaniom temperatury wyższej niż 40C. Powyżej tej temperatury enzymy, w które miód
leśny jest szczególnie bogaty, ulegają niszczeniu.
Najlepiej spożywać go na surowo, na przykład łyżeczką. Wyśmienicie smakuje także ze
świeżym pieczywem oraz jako dodatek do dań na słodko, takich jak naleśniki, gofry czy
omlety. Świetnie komponuje się również z daniami wytrawnymi, które dzięki dodatkowi
miodu leśnego zyskują oryginalny posmak. Możesz go również wykorzystać do
przygotowania naturalnych syropów i nalewek.
Dobrym pomysłem jest także rozpuszczenie miodu w wystudzonych napojach, na przykład w
wodzie, herbacie czy naparze ziołowym.
Wartości odżywcze
Oprócz cukrów prostych, fruktozy i glukozy, w miodzie leśnym występują również cukry
złożone, m.in. wspomniane oligosacharydy.
Dzięki dodatkowi spadzi liściastej nasz miód leśny zawiera więcej związków mineralnych niż
klasyczne miody nektarowe. Jest szczególnie bogaty w potas, fosfor, chlor, siarkę, wapń,
magnez i żelazo. Zawiera także dużo enzymów, którym zawdzięcza swoje właściwości
antybiotyczne. Wyróżnia się wysoką zawartością olejków eterycznych i popiołów.
27 Przedmioty
Zobacz także