Miód Wielokwiatowy 2024
search

Miód Wielokwiatowy 2024

45,00 zł

Najpopularniejszy i najbardziej różnorodny ze wszystkich miodów. Jego skład chemiczny i
wygląd zależą od występowania pożytku roślinnego w danej pasiece oraz terminu zbioru
miodu.

waga
Ilość

Miód wielokwiatowy często nazywany jest miodem tysiąca kwiatów. W zależności od
mieszanki nektarowej miody te różnią się barwą, smakiem i zapachem.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy:
- odżywia i regeneruje organizm,
- wzmacnia naczynia krwionośne i serce,
- wspomaga proces oczyszczania wątroby z toksyn,
- ma korzystny wpływ na pracę woreczka żółciowego,
- łagodzi stany alergiczne,
- dzięki wysokiej zawartości krzemu sprzyja mocnym kościom, ma również korzystny
wpływ na skórę, włosy i paznokcie,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wzmaga przemianę materii,
- charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną.
Dokładne właściwości miodów wielokwiatowych uzależnione są od gatunków roślin
wybieranych przez pszczoły oraz od terminu zbioru.


Zastosowanie miodu wielokwiatowego
Po miód wielokwiatowy sięgaj w stanach zmęczenia oraz wyczerpania fizycznego i
psychicznego. Dzięki dużej zawartości cukrów prostych miód jest łatwo przyswajalny przez
organizm. Warto go spożywać również przy chorobie wieńcowej oraz stanach alergicznych,
takich jak astma oskrzelowa czy katar sienny.
Miód wielokwiatowy sprawdza się nie tylko w kuchni – ze względu na korzystny wpływ na
skórę, włosy i paznokcie jest cennym naturalnym składnikiem domowych maseczek i
peelingów.


Jak stosować miód wielokwiatowy
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości tego specjału, spożywaj go na surowo.
Możesz posmarować miodem wielokwiatowym kromkę chleba, dodać go do musli lub jeść
łyżeczką prosto ze słoika. Znakomicie nada się jako dodatek do ciast i dań na słodko. Możesz
go również wykorzystać do przygotowania naturalnych syropów i nalewek, a także słodkich
koktajli czy sosów do sałatek.

Dobrym pomysłem jest również rozpuszczenie miodu wielokwiatowego w wodzie, herbacie
czy mleku. Pamiętaj jednak, że zawarte w miodach enzymy ulegają zniszczeniu w
temperaturze powyżej 40C, dlatego napoje powinny być przestudzone.


Wartości odżywcze
Miody wielokwiatowe są bardzo zróżnicowane pod względem składu chemicznego.
Podstawą każdego z nich są zawsze cukry proste, głównie glukoza i fruktoza, które stanowią
blisko 80% składników miodu. Szczególnie wysoką zawartością cukrów prostych odznaczają
się miody wiosenne. Te zbierane w lecie oraz jesienią są bogatsze w enzymy i związki
bioaktywne.
Wśród pierwiastków zawartych w miodzie wielokwiatowym znaleźć można potas, sód, wapń,
magnez, a w mniejszej ilości również żelazo, cynk, mangan i miedź. Ten rodzaj miodu
odznacza się również najwyższą zawartością krzemu spośród innych miodów.


Przeciwwskazania
Miodu wielokwiatowego, jak również żadnego innego miodu, nie należy podawać dzieciom,
które nie ukończyły 1 roku życia. Ostrożność powinny zachować również osoby z
predyspozycjami do alergii.

46 Przedmioty

Zobacz także