Miód Lipowy
search

Miód Lipowy

50,00 zł

Jeden z ulubionych miodów Polaków. Wyrazisty, o ostrym, lekko drapiącym gardło smaku.
Nasz miód lipowy ma bursztynową barwę. Po skrystalizowaniu zmienia się ona na jasnożółtą.

waga
Ilość
Ten produkt nie jest już dostępny w sprzedaży.

Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatów lipy drobno- i szerokolistnej. Zbiera się go pod
koniec czerwca oraz w lipcu. Pszczeli miód lipowy jest uważany za jeden z najlepszych
miodów nektarowych.


Właściwości miodu lipowego
Miód lipowy działa:

  • antyseptycznie,
  • przeciwzapalnie,
  • rozkurczowo,
  • wykrztuśnie,
  • przeciwgorączkowo,
  • napotnie,
  • rozgrzewająco,
  • uspokajająco,
  • łagodnie nasennie,
  • łagodnie moczopędnie.


Dodatkowo miód lipowy ma wysoką aktywność antybiotyczną, a jego regularne spożywanie
sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
Zastosowanie miodu lipowego
Ze względu na swoje właściwości miód lipowy stanowi znakomitą pomoc w walce z
chorobami układu oddechowego, takimi jak przeziębienie, angina, grypa, zapalenie zatok czy
zapalenie oskrzeli. Profilaktycznie oraz wspomagająco leczenie warto po niego sięgać także
przy schorzeniach dróg moczowych oraz w chorobach reumatycznych i sercowo-
naczyniowych. Miód lipowy to dobry wybór również w przypadku chorób układu
nerwowego, nerwic, stanów wyczerpania, stresu oraz przy problemach ze snem.
Regularnie spożywany jako dodatek do zbilansowanej diety zapobiega niedoborom witamin,
wzmacnia układ odpornościowy, pomaga się wyciszyć i poprawia jakość snu.
Jak stosować miód lipowy

Warto pamiętać, że zawarte w miodzie lipowym enzymy są niszczone w temperaturze
powyżej 40st.C, dlatego aby w pełni skorzystać z jego dobroczynnych właściwości nie należy
go poddawać działaniom wyższej temperatury (podobnie jak żadnego innego miodu).
Najlepszym sposobem na zastosowanie miodu lipowego jest więc spożywanie go na surowo.
Można jeść miód łyżeczką, posmarować nim kromkę chleba lub dodać do musli. Ciekawym
pomysłem jest także przygotowanie na jego bazie koktajli czy dressingów do sałatek.
Miód lipowy znakomicie nada się jako dodatek do ciast i dań na słodko. Można go również
wykorzystać do przygotowania naturalnych syropów i nalewek.
Dobrym pomysłem jest również rozpuszczenie miodu w wystudzonych napojach, na przykład
w wodzie lub herbacie. Dodanie miodu do naparu z kwiatów lipy, owoców maliny lub
stosowanie go w połączeniu z sokiem z cytryny czy mlekiem wzmacnia jego działanie
lecznicze.
Wartości odżywcze
Miód lipowy zawiera blisko 80% cukrów, głównie glukozę i fruktozę. Znajdziemy w nim
dobrodziejstwa kwiatów lipy, takie jak olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy, garbniki,
saponiny oraz kwasy organiczne.
Miód lipowy jest bogaty w mikroelementy, takie jak potas, sód, wapń, magnez czy cynk oraz
w witaminy A, C, kwas foliowy, biotynę oraz witaminy z grupy B.
Przeciwwskazania
Miodu lipowego, jak również żadnego innego miodu, nie należy podawać niemowlętom
poniżej 1 roku życia. Ostrożność powinny zachować także osoby z predyspozycjami do
alergii.

*Kolor i konsystencja zamówionego miodu mogą być inne w porównaniu z produktem ze
zdjęcia.

11 Przedmioty

Zobacz także

Miód z eko kakao

30,00 zł
Masz ochotę na czekoladę? Spróbuj naszego miodu z kakao! Wyjątkowo gęsty i kremowy, o przyjemnym, czekoladowym zapachu. Połączenie tych dwóch...

Miód z malinami

30,00 zł
Słodki, z lekko kwaskowatą nutą malin i delikatnie wyczuwalnymi pesteczkami. Wyjątkowo aksamitny, kremowy i łatwy do rozsmarowania, o intensywnym...