Miód Wielokwiatowy ze spadzią liściastą
45,00 zł
Netto
Mamy niewielką ilość miodu wielokwiatowego ze spadzią liściastą.
Jest to miód koloru ciemnego brązu o wyrazistym smaku, jest to zbiór nektarowo spadziowy z nektarem z robini akacjowej.
Miód wielokwiatowy często nazywany jest miodem tysiąca kwiatów. W zależności od mieszanki nektarowej miody te różnią się barwą, smakiem i zapachem.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy:
- odżywia i regeneruje organizm,
- wzmacnia naczynia krwionośne i serce,
- wspomaga proces oczyszczania wątroby z toksyn,
- ma korzystny wpływ na pracę woreczka żółciowego,
- łagodzi stany alergiczne,
- dzięki wysokiej zawartości krzemu sprzyja mocnym kościom, ma również korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wzmaga przemianę materii,
- charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną.
Dokładne właściwości miodów wielokwiatowych uzależnione są od gatunków roślin wybieranych przez pszczoły oraz od terminu zbioru.
Zastosowanie miodu wielokwiatowego
Po miód wielokwiatowy sięgaj w stanach zmęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego. Dzięki dużej zawartości cukrów prostych miód jest łatwo przyswajalny przez organizm. Warto go spożywać również przy chorobie wieńcowej oraz stanach alergicznych, takich jak astma oskrzelowa czy katar sienny.
Miód wielokwiatowy sprawdza się nie tylko w kuchni – ze względu na korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie jest cennym naturalnym składnikiem domowych maseczek i peelingów.
Jak stosować miód wielokwiatowy
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości tego specjału, spożywaj go na surowo. Możesz posmarować miodem wielokwiatowym kromkę chleba, dodać go do musli lub jeść łyżeczką prosto ze słoika. Znakomicie nada się jako dodatek do ciast i dań na słodko. Możesz go również wykorzystać do przygotowania naturalnych syropów i nalewek, a także słodkich koktajli czy sosów do sałatek.
Dobrym pomysłem jest również rozpuszczenie miodu wielokwiatowego w wodzie, herbacie czy mleku. Pamiętaj jednak, że zawarte w miodach enzymy ulegają zniszczeniu w temperaturze powyżej 40 stopni C, dlatego napoje powinny być przestudzone.
Wartości odżywcze
Miody wielokwiatowe są bardzo zróżnicowane pod względem składu chemicznego. Podstawą każdego z nich są zawsze cukry proste, głównie glukoza i fruktoza, które stanowią blisko 80% składników miodu. Szczególnie wysoką zawartością cukrów prostych odznaczają się miody wiosenne. Te zbierane w lecie oraz jesienią są bogatsze w enzymy i związki bioaktywne.
Wśród pierwiastków zawartych w miodzie wielokwiatowym znaleźć można potas, sód, wapń, magnez, a w mniejszej ilości również żelazo, cynk, mangan i miedź. Ten rodzaj miodu odznacza się również najwyższą zawartością krzemu spośród innych miodów.
9 Przedmioty
Zobacz także