Dlaczego miody mają różny kolor?

Kupiliście miód od lokalnego pszczelarza, po czasie jak się skończył, znów kupiliście kolejny w tym samym miejscu. W domu okazuje się, że są to dwa te same miody, ale różny kolor? Co się stało z miodem? Czy pszczelarz nas oszukał? 

Małe gospodarstwa pasieczne najczęściej nie ujednolicają swoich miodów, co to znaczy? Zebrany miód np. faceliowy z różnych miejsc, nie wlewają do jednego zbiornika, aby go wymieszać i ujednolicić.

Pszczoły zbierają nektar z kwiatów, które w danym momencie nektarują, każda rodzina ma też swoje preferencje smakowe. Co to oznacza? Miód z danego obszaru, różni się od innego. Rosną troszkę inne kwiaty, których zebrany nektar zmienia kolor, konsystencję miodów. Dla nas może nie być różnicy smakowej w dwóch różnych kolorach miodów, tylko widać wizualną różnicę. Np.: nektar z kwiatu bławatka może zmienić kolor miodu na ciemniejszy, nektar z gorczycy daje bardzo słodki smak miodu.

Skąd wiemy, jaki to miód? Jaki rodzaj miodu?

Można poznać po zapachu, smaku, ale niepodważalne dowody na rodzaj miodu są badania. Tych badań jest dużo: analiza pyłkowa, przewodnictwo elektryczne miodu – sprawdzenie miodu spadziowego i inne.

Możecie znaleźć szczegółowe rozporządzenie, które mówi ile procent przewodniego pyłku musi mieć miód, żeby wskazać odmianę tego miodu:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1

Z dnia 3 października 2003 r.

W sprawie szczegółowych wymagań w zakresie, jakości handlowej miodu

W rozporządzeniu jest napisane, że miód faceliowy to min 45% pyłku przewodniego. Nasz miód ma w granicy 70% i jest to bardzo dużo. Zapraszam na nasz kanał na YouTube, gdzie omawiam wyniki miodu faceliowego tutaj.

Od czego zależy barwa miodu?

Tak jak wspomniałam od nektaru kwiatów, każdy kwiat jest wyjątkowy i daje unikatowy nektar, który ma różny zapach, smak. A mieszanka nektaru daje wspaniały miód, który ma niepowtarzalny aromat, konsystencję i kolor.

Co roku podziwiam, jak rośliny, zioła wpływają na właściwości miodu. Nie bójmy się różnych kolorów miodów, no chyba, że będą różowe;)

Na kolor miodu ma też wpływ krystalizacja, im dłużej miód stoi, tym staje się bledszy. Czyli np. miód lipowy nalany wcześniej będzie jaśniejszy, niż ten rozlewany później. Jaśniejszy, bo miał dłuższy czas „leżakowania” w magazynie. Oczywiście duży wpływ na proces krystalizowania ma temperatura otoczenia. Miody, które stoją w cieple w kuchni, wolno się krystalizują i mogą nie zmieniać koloru.

Polecam również film, gdzie mówie o dwóch takich samych miodach, ale o różnej barwie: youtube tutaj.

Pamiętajcie, jako konsumenci, pytajcie się pszczelarza, jeśli nie jesteście pewni.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.