- today
- label
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 294 odwiedzin
- comment 0 komentarzy

Właściwości miodu gryczanego, czy jest lepszy od miodu manuka?
Jest takie znane przysłowie: „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Bardzo dużo pisze się o wspaniałych właściwościach miodu manuka, jego popularność stała się zgubą dla tego miodu. Ilość fałszowanego miodu manuka jest olbrzymia, cena porażająca. A co z naszymi rodzimymi miodami? Są gorsze? Chciałabym przybliżyć nasz miód gryczany, bo według naukowców jest równie wartościowy, co miód manuka, a niektórzy twierdzą, że jest lepszy. Postaram się Was nie zanudzać chemią, ale będzie ciężko dla mnie.
Miód gryczany albo się kocha, albo nienawidzi za swój smak i zapach.
Co go wyróżnia wśród innych miodów?
Przede wszystkim ma wyższe stężenie makroelementów, witamin i pierwiastków śladowych. Bogaty jest w: magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, bor, jod, nikiel, kobalt. Ma dużą zawartość kwasu askorbinowego, witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna). Miód gryczany charakteryzuje się większą aktywnością enzymatyczną oraz związków fenolowych. Dzięki temu miód charakteryzuje się silnym działaniem antybakteryjnym.
Jego oryginalny skład chemiczny sprawia, że ma wysoką aktywność przeciwutleniającą. Zachodzi reakcja Fentona, dzięki czemu wytwarza się silny utleniacz.
Mówiąc prościej: dzięki bogatemu składu miodu gryczanego mogą silniej zachodzić reakcje chemiczne, dając silną aktywność przeciwbakteryjną oraz przeciwutleniającą niż w innych miodach. W wielu badaniach porównujących właściwości miodów, miód gryczany ma lepsze wyniki niż miód manuka.
Głównie miód gryczany można wyprodukować w Chinach, Rosji, Ukrainie i Polsce. W tych krajach jest największy wskaźnik produkcji gryki. Ale według norm określających rodzaj miodu, w Polsce miód gryczany musi zawierać nie mniej niż 45% pyłku pochodzącego od Fagopyrum esculentum, a w pozostałych krajach tylko 30%. Dlatego najważniejsze to kupować lokalnie. O wymaganiach jakościowych miodu przeczytacie osobny artykuł.
Właściwości zdrowotne miodu gryczanego
-profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego, ze względu na dużą zawartości rutyny, poprawia elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń włosowatych.
-wspomaga leczenie niedokrwistości, zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi
-działa detoksykacyjnie i osłonowo na wątrobę
-wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego
- zmniejsza stres
-wspomaga leczenie chorób układu oddechowego
-wspomaga odbudowę kości po złamaniu
-jest pomocny w profilaktyce chorób nowotworowych
-wskazany jest przy infekcjach, gdzie występuje gorączka, zaburzenia wzroku, problem z pamięcią, czy osłabienia słuchu.
Moje osobiste doświadczenia:
Kiedyś nie lubiłam miodu gryczanego, sam zapach mnie odpychał (dzięki kwasu izowalerianowym, opisywany, jako zapach spoconych stóp). Ale przemogłam się, kiedy złamałam nogę. I faktycznie jedząc małe porcje codziennie, przyzwyczaiłam się do tego smaku i zapachu. I nawet go pokochałam, a zapach i smak zaczął mi się kojarzyć z karmelem.
Publikacje: Kędzierska-Matysek i in., 2018; „Buckwheat honeys: screening of composition and properties” Pasini, Gardini i in., 2013; Holderna-Kedzia E. Instytut Roslin i Przetworow Zielarskich, Poznań
Komentarze (0)