Plaster miodu

Kiedy byłam małą dziewczynką, mój ojciec przynosił wielki plaster z miodem. Kładł na wielkim talerzu i widzieliśmy jak miód kapie z komórek wosku. Była to wielka biesiada dla nas. Urywaliśmy kawałki plastra z miodem i upychaliśmy do buzi. Długo żuliśmy, aż cały miód z komórek wypłynął. Kiedy smak słodyczy już się kończył, wosk wypluwaliśmy lub jak co niektórzy zjadali. I małe rączki sięgały po kolejne kawałki. Było trzeba się spieszyć, bo dużo łakomczuszków siedziało wokół stołu.

Tą historię mam przed oczami, jakby zdarzyła się to wczoraj.

Dlatego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć miodu z plastrem.

Jak go tworzymy?

W ulu kładziemy drewnianą beleczkę, na której pszczoły tworzą dziki plaster. Nie ma w nim dodatku węzy pszczelej. Od samego początku do końca pszczoły same wytwarzają i budują plaster. Kiedy plaster jest gotowy, a w nim pyszny miód. Zabieramy dzikie plastry, ucinamy i wkładamy do słoików.

Każdy słoik jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Zawiera miód akacjowy, drobinki pyłku lub pierzgi. Co wzbogaca walory miodu.

Co nam daje jedzenie plastra miodu?

Korzyści dla organizmu:

-aktywizuję wydzielanie śliny i wspomaga poprawę przemiany materii

- wspomaga leczenie paradontozy oraz zapalenie jamy ustnej

-wosk oczyszcza zęby z nalotu

-wzmacnia dziąsła

-idealnie zastępuje gumy do żucia

-stymuluje odporność

-pomaga przy astmie, niedrożności nosa i zatok, alergii

 

Jak go jeść?

Wybierz łyżeczką plaster z miodem, powoli, długo żuj w ustach. Delektuj się miodem. Im dłużej żujesz, tym lepiej dla twojej jamy ustnej. Następnie wypluj wosk. Jeśli przez przypadek zjesz wosk, nic się nie stanie. Wosk jest niestrawny.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.