- today
- label
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 48 odwiedzin
Miody smakowe
Wprowadziliśmy do naszej oferty miody z dodatkami, miody smakowe.
Dlaczego?
Bo uwielbiamy eksperymentować ze smakami, a połączenie prostych zdrowych składników jest PYSZNE I ZDROWE! Jest to super alternatywa dla dżemów.
Jak je stosować?
Do wszystkiego. Często to Wy nas zaskakujecie pomysłowością wykorzystania miodów smakowych. U nas najczęściej trafiają na naleśniki, gofry. Ale również do płatków śniadaniowych, czy po prostu na kanapki.
Miód z Eko kakao i orzechami laskowymi jest prawdziwą bombą energetyczną.
Można zaczynać dzień od kanapki z naturalną czekoladą z orzechami. PYCHA!
Wasze pozytywne komentarze często mówią same za siebie: jesteście pozytywnie zaskoczeni smakami czarnej porzeczki, czy wiśni, mimo że same owoce jecie rzadko lub wcale. Połączenie słodyczy miodu z kwasowością wiśni, czy czarnej porzeczki sprawia, że ją wprost uwielbiacie.
Ile dodajemy owoców liofilizowanych?
6%, wydaje się mało??
Czy wiecie, że….
Aby wytworzyć 1kg owoców liofilizowanych potrzebne są od 4kg do ok 12kg świeżych owoców.
Na przykład malina po liofilizacji jest bardzo lekka, dlatego aby wytworzyć 1kg owoców liofilizowanych potrzeba aż 10kg świeżych owoców.
Dlatego czuć tą moc, intensywność owoców w każdym naszym słoiku.
A czym w ogóle jest liofilizacja?
Jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie, przy temperaturze ok - 50°C. Następnie w warunkach kontrolowanych, następuje szybkie wymrażanie wody. Tzw. sublimacja powstałych kryształków lodu. Czyli lód przechodzi bezpośrednio w parę. Ostatni etap to dosuszanie w temperaturze ok 40°C. Dzięki czemu produkt ma bardzo niską wilgotność 1-2%.
Jakie są zalety owoców liofilizowanych?
-produkty liofilizowane zachowują barwę, aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- są naturalnie zakonserwowane, nie mają wody, w której mogłyby rozmnażać się mikroorganizmy.
Co mogę spodziewać się po miodach smakowych?
-miody smakowe mają drobne zmielone pestki
-miody smakowe też się krystalizują, mogą być bardziej miękkie lub twarde, w zależności, kiedy były rozlewane w słoiki.
-przez naturalną krystalizację miodu, kolor staje się bledszy. Miody świeżo rozlane mogą mieć bardziej intensywną barwę, niż te rozlane wcześniej. Ale smakują tak samo!
Jestem ciekawa, który smak wybierzesz?