- today
- label
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 190 odwiedzin
- comment 0 komentarzy

Jeśli kupiłaś/kupiłeś większą ilość miodu, warto znaleźć odpowiednie miejsce.
Kilka najważniejszych wskazówek:
- Miejsce bez wilgoci (miód pochłania wilgoć z otoczenia). Przykład: miód położony w piwnicy na podłodze, to nie najlepszy pomysł. Zacznie fermentować. O fermentacji miodu w innym poście.
- Miejsce z dala od promieni słonecznych, po co tracić cenne składniki.
- Najlepsza optymalna temperatura dla miodu to do 18st. C
- Napiszę szczerze i wprost: Jedząc miód nie zostawiaj tam swojej śliny;)
Co się stanie jak będziemy trzymać w ciepłym miejscu ok 20stopni?
Dłuższe trzymanie miodu w ciepłym pomieszczeniu lub blisko kuchenki, powoduje, że miód płynny jest dłużej płynny, a miód skrystalizowany zaczyna dekrystalizować, upłynniać lub rozwarstwiać się itp. Najczęściej jest to spowodowane zawartością spadzi w miodzie, który upłynnia się pierwszy. Ze względu na inny skład chemiczny niż miód nektarowy.
My swój domowy miód, trzymamy w szafce w kuchni. Zawsze jest pod ręką i łatwo wyjąć łyżeczką ze słoika.
W jakim pojemniku trzymać miód?
Najlepszy to szczelny słoik, który chroni przed wchłanianiem wilgoci.
Jeśli chcesz ponownie użyć słoik i nakrętkę, pamiętaj, że wszelkie zapachy ze słoika, miód będzie absorbował, zmieniając swój zapach i smak. A jeśli chodzi o nakrętki to nie mogą być uszkodzone, zardzewiały. Bo miód wejdzie w reakcję.
Zawsze podziwiam osoby, które znajdują miejsce i tam je przechowują.
Jaka łyżeczka do miodu?
Może być drewniana lub zwykła łyżeczka metalowa. Ale ważne jest, aby metal nie był uszkodzony, czy zardzewiały. Miód wejdzie w reakcję z metalami i takiego miodu odradzam spożywać.
Komentarze (0)