Jak przechowywać miód?

Jeśli kupiłaś/kupiłeś większą ilość miodu, warto znaleźć odpowiednie miejsce.

Kilka najważniejszych wskazówek:

  1. Miejsce bez wilgoci (miód pochłania wilgoć z otoczenia). Przykład: miód położony w piwnicy na podłodze, to nie najlepszy pomysł. Zacznie fermentować. O fermentacji miodu w innym poście.
  2. Miejsce z dala od promieni słonecznych, po co tracić cenne składniki.
  3. Najlepsza optymalna temperatura dla miodu to do 18st. C
  4. Napiszę szczerze i wprost: Jedząc miód nie zostawiaj tam swojej śliny;)

 

Co się stanie jak będziemy trzymać w ciepłym miejscu ok 20stopni?

Dłuższe trzymanie miodu w ciepłym pomieszczeniu lub blisko kuchenki, powoduje, że miód płynny jest dłużej płynny, a miód skrystalizowany zaczyna dekrystalizować, upłynniać lub rozwarstwiać się itp. Najczęściej jest to spowodowane zawartością spadzi w miodzie, który upłynnia się pierwszy. Ze względu na inny skład chemiczny niż miód nektarowy.

My swój domowy miód, trzymamy w szafce w kuchni. Zawsze jest pod ręką i łatwo wyjąć łyżeczką ze słoika.

 

W jakim pojemniku trzymać miód?

Najlepszy to szczelny słoik, który chroni przed wchłanianiem wilgoci.

Jeśli chcesz ponownie użyć słoik i nakrętkę, pamiętaj, że wszelkie zapachy ze słoika, miód będzie absorbował, zmieniając swój zapach i smak. A jeśli chodzi o nakrętki to nie mogą być uszkodzone, zardzewiały. Bo miód wejdzie w reakcję.

 

Czy mogę trzymać miód w lodówce lub zamrażarce? 

 Jeśli chodzi o trzymanie miodu w lodówce, czy zamrażarce. To miód ulegnie krystalizacji i tyle. Trzymanie w tych miejscach nie ma żadnego negatywnego, czy pozytywnego aspektu.

Zawsze podziwiam osoby, które znajdują miejsce i tam je przechowują.

 

Jaka łyżeczka do miodu?

Może być drewniana lub zwykła łyżeczka metalowa. Ale ważne jest, aby metal nie był uszkodzony, czy zardzewiały. Miód wejdzie w reakcję z metalami i takiego miodu odradzam spożywać.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.