Miód Faceliowy
search

Miód Faceliowy

48,00 zł
Netto

Wyjątkowo smaczny i delikatny w smaku. Jeden z najchętniej wybieranych miodów. Nasz miód faceliowy ma złocistą barwę, która wraz z procesem krystalizacji zmienia się na jaśniejszą.

waga
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Miód faceliowy powstaje z nektaru kwiatów facelii błękitnej. Ma wyjątkowo łagodny smak i kwiatowy aromat.

Właściwości miodu faceliowego

Miód faceliowy działa:

  • wzmacniająco,
  • regenerująco,
  • wykrztuśnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • uspokajająco.

Dodatkowo miód faceliowy obniża szkodliwe działanie spożywanej w nadmiarze kawy czy herbaty, a także negatywne działanie nikotyny i alkoholu, wykazując ochronny wpływ na wątrobę. Obniża również ciśnienie krwi i wspomaga układ odpornościowy.

Zastosowanie miodu faceliowego

Miód faceliowy jest bardzo ceniony przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Wspomaga proces leczenia i działa regenerująco zarówno w przypadku przeziębienia czy grypy, jak i przy astmie. Łagodzi objawy choroby oraz ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Profilaktycznie warto po niego sięgać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Miód faceliowy wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest stosowany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym.

Podobnie jak inne miody nektarowe, miód faceliowy wspomaga organizm w walce z chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca oraz nadciśnienie tętnicze. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, warto sięgać po miód faceliowy, aby zregenerować się po intensywnym wysiłku fizycznym i umysłowym. Dodatkowo ten rodzaj miodu poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci – nałożony na usta działa regenerująco, chroni i odżywia ich suchą skórę.

Jak stosować miód faceliowy

Miód faceliowy wyśmienicie smakuje zarówno na kromce chleba z masłem, jak i na chrupiącym toście. Możesz go również jeść łyżeczką prosto ze słoika. Najkorzystniej jest go spożywać właśnie na surowo, gdyż poddawanie go działaniu temperatury wyższej niż 40C niszczy zawarte w nim enzymy.

Miód faceliowy znakomicie sprawdza się jako dodatek do wystudzonych napojów, na przykład wody, lemoniady czy herbaty, a także do ciast i dań na słodko. Na jego bazie możesz przygotować koktajle, nieoczywiste dressingi do sałatek, naturalne syropy i nalewki. Spróbuj go również wykorzystać do przygotowania domowych maseczek i peelingów do skóry o delikatnym kwiatowym aromacie.

Wartości odżywcze

Miód faceliowy zawiera około 80% cukrów, głównie glukozę i fruktozę. W jego skład wchodzą również flawonoidy oraz szereg lotnych związków, nadających mu tak charakterystyczny, kwiatowy aromat. Miód faceliowy jest bogaty w magnez, żelazo, potas, wapń, sód, mangan, fosfor, kobalt, miedź, a także witaminę C i witaminy z grupy B.

1 Przedmioty

Zobacz także