Miód Akacjowy
46,00 zł
Charakteryzuje się wyjątkowo łagodnym i słodkim smakiem, który szczególnie uwielbiają
najmłodsi. Nasz miód akacjowy ma delikatny żółty kolor i lejącą konsystencję. Przekonaj się,
czy i Ty go pokochasz!
Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej, zwanej przez pszczelarzy białą akacją
lub białą lipą. Nektarowi z jej kwiatów miód akacjowy zawdzięcza swój jasny kolor oraz
delikatny, neutralny smak, z lekko wyczuwalnym aromatem akacji. Jest uznawany za jeden z
najsłodszych miodów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy bardzo powoli krystalizuje.
Jest to zatem świetny wybór dla tych, którzy preferują miody płynne.
Właściwości miodu akacjowego
Miód akacjowy działa:
- wzmacniająco,
- uspokajająco,
- regenerująco na błonę śluzową żołądka,
- przeciwskurczowo,
- moczopędnie,
- przeciwzapalnie,
- łagodnie przeciwbakteryjnie (m.in. na paciorkowce, gronkowce i laseczki zgorzeli
gazowej).
W połączeniu ze zbilansowaną dietą spożywany regularnie miód akacjowy zapobiega
niedoborom witamin oraz wzmacnia odporność.
Zastosowanie miodu akacjowego
Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów miód akacjowy jest
pomocny w stanach przewlekłego zmęczenia. Sprawdza się jako „zastrzyk energii” dla osób
intensywnie uprawiających sport oraz ciężko pracujących fizycznie i umysłowo.
Największą część zawartych w miodzie akacjowym cukrów stanowi fruktoza, dzięki czemu
miód ten może być spożywany przy łagodnym typie cukrzycy (niezależnym od insuliny).
Spośród wszystkich miodów wyróżnia się pozytywnym wpływem na układ pokarmowy.
Warto po niego sięgać przy problemach z trawieniem, zapaleniu żołądka, jelit czy
nadkwasocie, a także wspomagająco przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Chociaż miód akacjowy charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną i
przeciwbakteryjną, warto spożywać go przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, ponieważ
działa regenerująco, przez co łagodzi ból gardła oraz kaszel. Jego działanie przeciwbakteryjne
znajduje za to zastosowanie przy schorzeniach skóry i leczeniu ran.
Jak stosować miód akacjowy
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu akacjowego, nie poddawaj go
działaniom temperatury wyższej niż 40C (podobnie jak żadnego innego miodu). Zapobiega
to niszczeniu zawartych w nim enzymów.
Miód akacjowy najlepiej spożywać na surowo. Możesz posmarować nim pieczywo, dodać go
do musli lub po prostu jeść łyżeczką. Ze względu na płynną konsystencję i wyjątkową słodycz
znakomicie sprawdza się jako dodatek do napojów, sosów do sałatek, dań na słodko czy do
ciast. Jego neutralny smak nie dominuje potrawy. Na jego bazie możesz również
przygotować naturalne syropy i nalewki.
Wartości odżywcze
Podstawą miodu akacjowego są węglowodany, wśród których największą część stanowi
fruktoza. Miód akacjowy jest bogaty w pierwiastki, takie jak potas, sód, wapń i magnez, a w
mniejszej ilości również żelazo, cynk, mangan oraz miedź. Zawiera także duże ilości olejków
eterycznych, śluzów oraz flawonoidów.
0 Przedmioty
Zobacz także